Prijedlog 1: Sadnja stabala uz ulicu na Dračevcu

Naziv prijedloga:

Sadnja stabala na Dračevcu

Kvart:

Dračevac (Mejaši)

Ulica:

Dračevac

Opis lokacije:

Ulica Dračevac, od ulaza u bivšu vojarnu i izlaza s brze ceste Solin - Klis, do administrativne granice sa Solinom kod nadvožnjaka brze ceste.

Opis prijedloga:

Ulica je dvosmjerna s izgrađenim nogostupom s obje strane, ali bez hlada. Trebalo bi duž te ulice, s obje strane posaditi drvored koji će stvarati hlad prolaznicima.

Ovaj dio ulice Dračevac je jedina planirana javna površina na Dračevcu koju mnogi građani koriste za šetnju. Osim toga, brojni stanovnici Dračevca ovom ulicom prolaze na putu do autobusne stanice busa br. 10. “Marinuša”, na putu do crkve i vrtića, a uskoro i na putu do Tehnološkog parka Split.

Uz samu ulicu smješteno je nekoliko velikih poslovnih zgrada, uključujući NIRS, Tromont, Tekstil Promet, DeltaST, Rezal i Gumis, a malo dalje i Tehnološki park Split.

Sadnjom drvoreda, ova ulica bi bila dovedena na razinu uređene gradske ulice, i značajno bi se povećala kvaliteta života građana.

Fotografija:

Predlagatelj:

Tomislav Mamić

Dodatne informacije:

Gotovo cijela ulica je u vlasništvu Hrvatskih cesta i Grada Splita.

Evo mapa sa ucrtanim linijama gdje bi se moglo/imalo smisla saditi stabla radi hlada.

EDIT:
Uklonio sam neke lokacije za koje mi izgleda da nisu prikladne.

Obilaskom terena izabrane su lokacije na kojima je moguća sadnja stabala:

1. Sadnja stabala uz prometnicu:
  2. Sadnja stabala uz prometnicu + mini urbana šuma
  3. Sadnja stabala uz prometnicu:
  4. Sadnja stabala uz prometnicu:

Na ostalim lokacijama sadnja stabala nije moguća jer je zona sadnje preuska.

Biljne vrste predviđene za sadnju su:

1. Fraxinus ornus - 10 kom
  2. Fraxinus angustifolia Raywood - 15 kom
  3. Liriodendron tulipifera fastigiatum - 10 kom
  4. Populus nigra italica - 15 kom
  5. Cedrus deodara - 2 kom
  6. Cedrus libani - 3 kom
  7. Cupressus sempervirens stricta - 10 kom

Ukupan broj stabala predviđenih za sadnju: 65 komada

Sadnji stabala trebaju prethoditi radovi čišćenja i pripreme terena za sadnju.

1 Like

@Antonia_Miletic, hvala ti na terenskoj provjeri, analizi lokacije i prijedlogu prilagodbe projekta.

Proguglao sam predložene vrste stabala i jako mi se sviđa raznolikost.

Ovaj prijedlog za mini urbanu šumu mi se sviđa ali bojim se da je predložena lokacija van svih pješačkih koridora za stanare. Mislim da stanovnici Dračevca, ali i lokalne firme neće biti najmotiviranije za sufinanciranje sadnje šume na lokaciji koju ne koriste.

Ako uzmemo u obzir da će vjerojatno ta lokacija biti najzahtjevnija za čišćenje i pripremu za sadnju, i da bi tu vjerojatno išlo najviše stabala, a njihova cijena je 250 eura, pretpostavljam da bi taj dio zahvata bio jako skup.

Ako je to točno, onda nam se lako može dogoditi da zbog te šume, ne uspijemo prikupiti dovoljno sredstava za cijeli projekt, pa se i “važnije” lokacije ne realiziraju.

Zato predlažem da urbanu šumu na toj lokaciji i drvored uz izlaz s brze ceste (do ulaska u ulicu Dračevac) izdvojimo u zaseban projekt, pa ako se dogodi da privuče dovoljno interesa i donacija, super, a ako ne barem neće ugroziti šanse za realizaciju ostatku projekta.

Evo kako možemo podijeliti projekt na dva različita projekta:

• Plavom bojom: Urbana šuma na izlazu Dračevac
  • Žutom bojom: Drvored uz ulicu Dračevac

Osim toga, imam pitanje vezano za dio predloženog drvoreda na ulazu u ex. vojarnu. Je li nogostup preuzak za sadnju stabala? Ovaj zid s ogradom je na mjestima preblizu cesti. Evo fotografija za referencu.

Poštovani Tomislave!
U privitku šaljem označene pozicije sadnje i vrste koje bi posadili.
Na dijelu koji vodi prema bivšem sudu moramo još provjeriti je li moguća sadnja uz cestu jer je trenutna lokacija potpuno obrasla pa je teško procijeniti ima li ista ravnog dijela ili je sve pokos.
Ako je pokos, sadnja će biti otežana, tj. kod udara vjetra, jače bujice, iskustvo govori da će stabilnost stabla biti ugrožena.

Želimo još jednom naglasiti da je prostor moguće sadnje vise nego nedostatan i nije dobro stablo saditi u ovakve prostore, ali ako je to zelja stanara jer nemaju ništa od zelenila, a pri tome ne ugrožava sigurnost u prometu, mi ćemo rado podržati.
Predložena je sadnja 11 stabala pelegrinki - Celtis australis.

Od skretanja s D1 na Dračevac krenuti s čišćenjem terena, te u uskom pojasu do ceste zasaditi nekoliko uskih čempresa da se naglasi ulaz i dobije vertikala. Zatim nastaviti niz s drvorednim stablima uspravne krošnje (prijedlog: tulipanovac - Lirodendron tulipifera “fastigiatum”.

Uske pasice uz ogradu je moguće zazeleniti sadnjom penjačica, ali to može biti sljedeća faza.

1 Like

@Antonia_Miletic hvala ti na prilagođenom prijedlogu.

Mislim da je to, barem za prvu fazu, dovoljno dobro za nas stanovnike Dračevca.

Ovaj pokos s južne strane već ima neka samonikla stabla, a ostatak površine vjerojatno ima prostora za još 2 ili 3 stabla. Veći problem tog dijela je nedostatak nogostupa pa će trebati voditi računa o tome.

Što se tiče druge strane ceste, mislim da je imperativ sačuvati taj uski nogostup koliko je moguće, a umjesto penjačica po ogradi, možemo razgovarati sa Gradom i Split Parkingom o mogućnosti da se stabla posade s unutarnje strane ograde kako bi pružala hlad za tu cestu.

U svakom slučaju, ovo bih radije ostavio kao neki budući projekt jer ovisi o dozvolama drugih tijela.